Bologna 2013 bevestigt internationale reputatie Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), en het Vlaamse kinder- en jeugdboek in het algemeen, hebben er een mooie Bologna op zitten. Boeken die recentelijk in de prijzen vielen krijgen internationaal een tweede leven, werk van jonge illustratoren valt in de smaak, en er worden een heleboel vertalingen aangekondigd. De stand van de Vlaamse uitgevers, waar het VFL deel van uitmaakt, was levendiger dan ooit. Niet alleen was het een drukte van jewelste door alle afspraken van Vlamingen met internationale uitgevers, er waren ook opvallend veel Vlaamse auteurs en illustratoren die het zelf van dichtbij wilden meemaken.


 

 

Het VFL was voor de zevende keer aanwezig op de vakboekenbeurs in Bologna om er de Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur te promoten. Tijdens de vier beursdagen vonden gesprekken plaats met 75 buitenlandse uitgevers van kinder- en jeugdliteratuur, vertalers en festivalorganisatoren. De medewerkers van het VFL tonen daarbij om het half uur aan een andere gesprekspartner interessante titels. Die contactpersonen overwegen dan om die titels naar hun taal te vertalen.

 

De stand van het VFL is geïntegreerd in de gemeenschappelijke Vlaamse stand, die in goede banen geleid wordt door de Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV), met steun van Flanders Investment and Trade (FIT). Het was voortdurend erg druk op de stand, onder de noemer 'Publishers from Flanders'. Niet alleen omdat de Vlaamse uitgevers allemaal drukke afsprakenschema's afwerken, maar ook omdat de tentoongestelde prentenboeken een heleboel toevallige passanten aantrekken. Daarbij wordt vaak lof geuit over de kwaliteit van onze prentenboeken en strips, waarbij veel buitenlandse uitgevers meteen de link leggen met onze sterke picturale traditie.

 

Na jaren aan de weg timmeren heeft het VFL nu een hecht internationaal netwerk van uitgevers die oprecht interesse tonen voor de literaire romans en artistieke prentenboeken van onze Vlaamse auteurs en illustratoren, die meer en meer als een 'sterk en uniek merk' worden gezien. Ook op deze beurs werden weer veel concrete plannen gesmeed voor vertalingen.  

 

> Meer informatie over deze editie van de Bologna Children's Book Fair...

 

 

gepubliceerd op: 2013-03-29

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen