E. du Perron-prijs voor Koen Peeters’ ‘Duizend heuvels’

De E. du Perron-prijs 2012 werd vorige week toegekend aan Koen Peeters. Op het Tilburgse literatuurfestival ‘Tilt, dat de Boekenweek afsloot, maakte de jury bekend dat de Vlaamse auteur deze cultuurprijs krijgt voor ‘Duizend heuvels’, zijn recentste roman over Rwanda.


De E. du Perron-prijs is een gezamenlijk initiatief van de Faculteit der Letteren van de Universiteit van Tilburg en de gemeente Tilburg en is genoemd naar de befaamde Nederlandse essayist en romancier E. du Perron. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan personen of instellingen die zich door een culturele bijdrage verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding binnen de multiculturele samenleving. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldsom van 2.500 euro.

 

De jury prees de roman, “die de lezer aangrijpt en hem tegen wil en dank verleidt tot betrokkenheid”. ‘Duizend heuvels’ is een complexe, essayerende roman die de raciale tegenstellingen tussen Hutu’s, Tutsi’s en Twa’s in Rwanda beschrijft. In ‘Duizend heuvels’ vond Peeters een vertelstructuur die recht doen aan de complexiteit van het Afrikaanse land en komaf maakt met de vigerende clichés over Zwart Afrika.

gepubliceerd op: 2013-03-25

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen