Elf auteurs ontvangen een beurs voor hun debuut

Het Vlaams Fonds voor de Letteren kent dit jaar 42.500 euro toe aan elf debutanten, onder wie ook Lenny Peeters en Bert Moerman (respectievelijk winnaar en publieksfavoriet van de Bronzen Uil). Dat is een forse stijging tegenover vorig jaar (29.000 euro verdeeld over zeven auteurs).


Auteurs die één boek publiceerden of één theatertekst schreven, opgevoerd door een professioneel theatergezelschap, kunnen bij het VFL een stimuleringsbeurs aanvragen. Zo’n beurs is bedoeld om beloftevol nieuw literair talent een duwtje in de rug te geven. De adviescommissies van de verschillende genres (proza, poëzie, theater, illustratie, kinder- en jeugdliteratuur) beoordelen de aanvragen. Het  belangrijkste beoordelingscriterium is de literaire kwaliteit van het debuut. Verder wordt ook gekeken naar de plannen voor de volgende publicatie(s). Een stimuleringsbeurs bedraagt minimaal 3.500 en maximaal 10.000 euro.

 

Sterke oogst

 

Zowel het aantal aanvragen als het aantal toekenningen liggen dit jaar opvallend hoger dan in 2017. We ontvingen vijfentwintig ontvankelijke aanvragen (vorig jaar waren dat er vijftien). Elf van hen kregen een positief advies (in vergelijking met zeven in 2017). Onder hen ook de winnaar en de publiekswinnaar van de Bronzen Uil, die op 6 oktober werd uitgereikt. ‘Dochter’ van Lenny Peeters won de prijs; ‘Niet dat het iets uitmaakt’ van Bert Moerman was de publieksfavoriet. Ook Sien Volders’ ‘Noord’ haalde de shortlist.

 

Opvallend is dat het merendeel van de auteurs die dit jaar een stimuleringsbeurs krijgen vrouwen zijn. Zij kapen gemiddeld ook de hoogste beurzen weg. Bij de werkbeurzen (de subsidieregeling voor auteurs van wie al twee of meer werken verschenen of opgevoerd werden) ligt het zwaartepunt doorgaans bij mannelijke auteurs. Voor alle regelingen waarbij auteurs rechtstreeks steun ontvangen van het VFL geldt dat de aanvragers nog weinig divers zijn. Dat blijft een werkpunt – zowel voor uitgevers als voor het VFL zelf.

 

> Overzicht toekenningen stimuleringsbeurzen 2018 ...

> Meer informatie over de stimuleringsbeurzen voor literaire auteurs ...

gepubliceerd op: 2018-10-09

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen