Ultima 2017 – Letteren naar Miriam Van hee

Gisteravond 27 februari werden in Antwerpen de Ultimas 2017 uitgereikt, de Vlaamse Cultuurprijzen. Voor de letteren ging de prijs naar dichteres Miriam Van hee.


Miriam Van heeHaar poëzie is vertaald in tien talen en werd eerder onder meer bekroond met de Jan Campert-prijs, de Dirk Martensprijs van de stad Aalst en de Herman de Coninckprijs. In 1996 kreeg ze de Driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie: de Cultuurprijzen werden op dat moment nog per genre toegekend. Het is dus maar liefst de tweede keer dat deze auteur een Staatsprijs ontvangt.

 

Haar meest recente bundel, ‘Als werden wij ergens ontboden’, wordt door de jury van de Ultimas omschreven als “een onmiskenbaar hoogtepunt in het unieke, enigszins verstilde oeuvre van de auteur.” Het is volgens de jury “een bundel die erkenning en aandacht verdient, maar ook een grote schare lezers.”

 

De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt. Sinds vorig jaar hebben ze een nieuwe naam: de Ultimas van de Vlaamse cultuur. De naam verwijst naar de bronzen award ‘La Ultima Isla’ van kunstenaar Philip Aguirre. De award stelt een zwevende wolk of rots voor, met daarop een huis en een boom, archetypische elementen die de toeschouwer uitnodigen tot een persoonlijke poëtische reflectie. Naast de award ontvangt elke laureaat een geldprijs van 10.000 euro. De uitzondering hierop is de Vlaamse Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Deze prijs van 20.000 euro bekroont een integrale carrière.

 

> Lees hier meer over de auteur en over de prijs …

gepubliceerd op: 2018-02-28

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen