Stripmuseum presenteert ‘Nieuwe Vlaamse strip’

In het stripmuseum in Brussel loopt nog tot juni volgend jaar een tijdelijke tentoonstelling met werk van zeventien Vlaamse stripauteurs. De curatoren noemen de ‘nieuwe generatie’ die ze presenteren ‘een succesverhaal’, en verwijzen daarbij ook naar het stripbeleid van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL).


De tentoonstelling bundelt origineel tekenwerk van Serge Baeken, Randall Casaer, Pieter De Poortere, Brecht Evens, Ben Gijsemans, Ilah, Jeroen Janssen, Wauter Mannaert, Nix, Michaël Olbrechts, Bart Schoofs, Simon Spruyt, Brecht Vandenbroucke, Gerolf Van de Perre, Maarten Vande Wiele, Judith Vanistendael en Wide Vercnocke. Al deze auteurs kregen in het verleden ofwel een werkbeurs van het VFL om tijd vrij te kopen voor de creatie van hun strips, of het VFL promootte hun werk in het buitenland, of beide.

 

Literair genre


Het VFL omarmde dan ook al van bij zijn ontstaan in 2000 de strips als een volwaardig literair genre. Die duidelijke beleidskeuze wierp de afgelopen jaren haar vruchten af, zowel in het verschijnen van knappe strips, als in een spectaculaire stijging van het aantal vertalingen ervan. De expo, met Mélanie Andrieu en Tine Anthoni als curatoren, zet dat uitgebreid in de verf, ook in de vorm van een drietalig interview met VFL-medewerker Els Aerts.

 

Ook de professionele opleidingen tot stripauteur in ons land en de ambitie en durf van de Vlaamse uitgevers spelen een belangrijke rol in het succesverhaal van deze generatie stripmakers. Maar ze zetten zich vooral zelf op de internationale kaart, elk met hun heel eigen stijl en interpretatie van het medium strips.

 

> Meer informatie over de expo ...

> Interviews met de auteurs ...

 

Foto's © Daniel Fouss / Stripmuseum

gepubliceerd op: 2017-09-29

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen