Russische Stemmen

CBiB (Cultural Bridges in Belgium) organiseert dit seizoen opnieuw bij ARSENAAL/LAZARUS een literair evenement, nu met de focus op hedendaagse Russische literatuur.

---

Russische literatuur is een ijzersterk merk. Poesjkin, Dostojevski, Gogol, Tolstoj, Toergenjev, Pasternak, Babel, Achmatova,… Een beetje boekenliefhebber kent zijn Russische klassiekers. Minder bekend maar even dwingend zijn de schrijvers en dichters die nu het vaandel van de Russische letteren hoog houden. Om dat hiaat te vullen, nodigt CBiB enkele prominente stemmen van de nieuwe garde uit.

Een ervan is de meermaals gelauwerde Mikhaïl Sjisjkin, die met Onvoltooide Liefdesbrieven een wereldwijde bestseller schreef. Ook met zijn recente romans Venushaar en De Kalligrafieles vestigde hij zijn reputatie als een van de belangrijkste auteurs van zijn generatie. Aleksandr Skorobogatov hoeft geen introductie meer. De naar Antwerpen uitgeweken schrijver beleeft met zijn bekroonde roman Cocaïne een internationale doorbraak. Marina Anatolyevna Palej was in Rusland een gevestigde waarde als producent van romans, dichtbundels en scenario's toen ze naar Nederland verhuisde. Van haar werk verscheen in het Nederlands achtereenvolgens de postcommunistische familieroman Herinnerd Huis en Raja & Aad, een politieke satire die als een meesterwerk werd onthaald.

 

Russische Stemmen brengt een ode aan de schoonheid van de taal, in dit geval het Russisch. Het programma wordt tweetalig gepresenteerd. De auteurs lezen fragmenten voor in het Russisch, en gaan daarna in gesprek met schrijver en Rusland-kenner Johan De Boose. Knack-journalist en slavofiel Jeroen Zuallaert verzorgt de tweetalige presentatie. 

 

 

Het befaamde trio Les Misérables van Mikhail Bezverkhni (winnaar Koningin Elisabethwedstrijd voor viool in 1976) speelt een selectie van Russische kamermuziek. Met Zhaina Kydyrova (cello) en Anastasia Koshushko (piano).

Tijdens de pauze worden Russische hapjes geserveerd. 

 

Lees meer...


Datum

09-12-2018

Tijdstip

15:00

Prijs

€10

Locatie

Theater Arsenaal/Lazarus
Hanswijkstraat 63
2800 Mechelen

Organisatie

Cultural Bridges in Belgium
info@cbib.be
Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen