Adviescommissie Strips

  • Michel De Dobbeleer (voorzitter)
  • Serge Baeken
  • Jan Baetens
  • Eva Cardon
  • Joost Pollmann

 


Michel De Dobbeleer (°1978) is slavist, classicus en italianist en doceert Russische literatuur aan de Universiteit Gent. Zijn letterkundige onderzoek behandelt onder meer canonisering en de relatie tussen epos en geschiedschrijving. Hij schreef en organiseerde internationale panels over oorlogs- en andere stripchronotopen, ‘echte’ en alternatieve geschiedenis in strips, en over (canonisering via) stripadaptaties van Oost-Europese klassieken.


Grafisch huurling Serge Baeken (°1967) studeerde beeldende kunsten en vrije grafiek, ontving de debuutprijs Strip Turnhout en werd er aangesteld als stadstekenaar. Hij heeft verschillende boekuitgaven op zijn naam en maakt prijswinnende illustraties voor de belangrijkste Nederlandse en Vlaamse (dag)bladen.

 

Jan Baetens is verbonden aan de opleiding Culturele Studies van de KU Leuven. Hij heeft een speciale interesse voor woord en beeld studies, onder meer in strips. Hij is de auteur van diverse studies over het veld, o.m. "Hergé écrivain (Flammarion, 2006) en, samen met Hugo Frey, "The Graphic Novel. An Introduction" (Cambridge University Press, 2014).

 

Eva Cardon (°1979) werkt als kunstenaar onder de naam Ephameron. Haar illustraties tonen breekbare momenten in een mensenleven. Ze doceert aan verschillende kunsthogescholen in Vlaanderen en voor haar doctoraatsonderzoek in de Kunsten werkt Cardon aan een artistiek autobiografisch beeldverhaal rond het moederschap. In 2015 verscheen ‘Wij Twee Samen’, een gevoelig en experimenteel beeldverhaal over het ziekteproces van haar vader.


Joost Pollmann (°1957) was organisator van tien edities van de Stripdagen Haarlem, een van Europa's grootste stripfestivals. Hij schrijft sinds 1998 stripkritieken voor de Volkskrant, publiceerde meerdere essaybundels (in november 2016 verscheen 'De Stripprofessor - Vijftig colleges over tekenkunst') en geeft in binnen- en buitenland lezingen over populaire beeldcultuur.

 


Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen